Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкритие: Нито една от руските стратегически ядрени подводници не е на бойно дежурство

18 октомври 2024, 21:17 часа • 4642 прочитания

Всичките девет действащи стратегически ядрени подводници на Русия са закотвени на кейовете и нито една от тях не е на бойно дежурство. Това става ясно от снимки, направени по време на работните пътувания на министъра на отбраната на Русия Андрей Белоусов в базите Гаджиево – на 11 октомври, и Вилючинск – на 16 октомври. Ядрените подводници са ключов компонент на руската „ядрена триада“ – те са въоръжени с балистични ракети с ядрени бойни глави, предава The Insider.

Още: Русия оборудва новите си ядрени подводници с хиперзвукови ракети "Циркон" (ВИДЕО)

В Гаджиево има четири ядрени подводници – К-549 "Княз Владимир" от проект 955А, К-407 "Новомосковск", К-114 "Тула" и К-51 "Верхотурье" от проект 667БДРМ. Във Вилючинск са разположени К-554 „Император Александър III“, К-553 „Генералисимус Суворов“ и К-552 „Княз Олег“ от проект 955А, К-550 „Александър Невски“ и К-551 „Владимир Мономах“ от Проект 955.

Още: Путин стартира ядрена война - по руската процедура не може да го стори сам

Изброените девет стратегически подводници са способни да носят до 768 бойни глави, което е около половината от всички разполагаеми руски ядрени бойни глави. Едновременното присъствие на всички плавателни съдове в две бази означава, че потенциален враг само с два удара по тях може едновременно да унищожи половината от общия ядрен потенциал на Русия.

Още: САЩ пратиха ядрена подводница да напомни на флота на Путин в Куба да кротува

Военният експерт Иля Крамник смята, че ситуацията не е нормална и показва системен проблем на военноморските сили на Русия. „Това е следствие от 40-годишното финансиране на флота на остатъчен принцип, но тук парите са на втори план – с противоречиви документи и практика на стратегическо планиране в тази област и крайно неясно дефинираното място на флота във военната машина на страната, финансирането само по себе си няма да реши нищо“, смята той.

Още: В Южна Корея пристигна американска ядрена подводница

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес