Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ранени полицаи и стотици арестувани след сблъсъци в новогодишната нощ в Берлин (ВИДЕО)

01 януари 2024, 15:40 часа • 11866 прочитания

Размирици белязаха посрещането на Нова година в Германия. Берлинската полиция съобщи, че е задържала около 390 души през нощта, като повечето от тях заради нарушаване на Закона за експлозивите.

Говорителят на полицията Аня Диершке каза, че 54 полицаи са били ранени, 30 от които от фойерверки, след като 4500 полицаи от столицата и други щати са били разположени в голяма операция, започната поради по-широко разпространени вълнения от обикновено миналата година. Само осем от тях обаче не успяха да завършат смените си, каза тя, цитирана от Дойче Веле.

Още: Франция забрани продажбата на фойерверки

За съжаление има и два фатални случая. Две 18-годишни момчета са загинали при отделни инциденти с фойерверки. В събота пък по подобен начин се стигна до фатален край и при 40-годишен мъж в Берлин.

Забрана на фойерверките?

Въпреки големия брой арести и ранени полицаи, официални лица все пак описаха операцията като успешна, а нощта като по-спокойна от миналата година. Диершке каза, че една от причините за високия брой арести е, че полицейското присъствие е засилено, което означава, че служителите могат да се „намесят рано и ефективно“. Говорител на пожарната описа ситуацията в града като нормална за новогодишната нощ.

Още: В Германия обсъждат забрана на фойерверките

Сценарият от миналата година се повтори в Берлин, когато избухнаха безредици, при които демонстранти използваха петарди и ракети, а германската полиция съобщи за поредица от нападения срещу медици от Спешна помощ, но и срещу обикновени граждани. Заради инцидентите от последните години, в германското общество все по-сериозно се обсъжда въпросът за пълна забрана на фоейрверките. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес