Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Раждаемостта във Великобритания е спаднала драстично, алармира мозъчен тръст

20 септември 2021, 12:44 часа • 2890 прочитания

Великобритания е изправена пред „недостиг на деца“, което може да доведе до дългосрочна икономическа стагнация, смятат от мозъчен тръст, който публикува данни, че раждаемостта през 2020 г. е 50% от тази, която е била по време на пика през 60-те години, съобщава БНР, позовавайки се на „Гардиън“.

Раждаемостта в Англия и Уелс е достигнала своя връх през 1964 година, когато в едно семейство средно е имало по три деца. В момента обаче раждаемостта е паднала под  нужната от поне две деца средно за поддържане на стабилен процент на населението.

В Шотландия раждаемостта е спаднала дори още по-драстично. За да не се стигне до недостиг на работници в трудоспособна възраст и затормозяване на икономиката от Social Market Foundation призовават правителството да следва политика на насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца чрез различни стимули.

Според данни на Social Market Foundation работещите родителите в типично британско семейство харчат 22% от доходите си за грижи за децата, което е два пъти повече отколкото в другите западни икономики.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес