Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи разкази на свидетели за атентата в Барселона

17 август 2017, 21:44 часа • 6132 прочитания

Хората са блокирани по работните си места, в метрото и магазините. Освен това е напълно спряна зелената линия на метрото (L3). Полицията не пуска хората от сградите. Над града кръжат няколко хеликоптера.

Това разказа пред ТАСС Олга Александрова, която живее в близост с пешеходната улица Рамбла, където ван нахлу в тълпата и уби 13 души.

Всички мероприятия в града са отменени.

Улицата е пуста, такава никога никой не я е виждал. Наземният и подземният транспорт не функционират.

Друг жител на Барселона допълва, че е имало предприети мерки за безопасност от страна на властите, но силна защита от камиони, каквито са предприети в други европейски градове, не е имало. По принцип градът е защитен от нарушения на правилата на движението, не мога да си представя как е могъл да нахлуе, разказа Александра Вал.

Това е улица с двупосочно движение. Тук винаги има много туристи, затова всички коли се движат бавно, не е възможно да се развие голяма скорост. Улицата е много спокойна, колите се движат с 15 км/ч. Това е време, в което хората се връщат от работа, допълва още жената.

Междувременно полицията е започнала да евакуира хората от заведенията и магазините. Посетители са били блокирани в катедралата Саграда Фамилия, съобщи ТАСС.

Припомняме, че 13 души загинаха, а десетки са ранени след като ван се вразя в тълпа от пешеходци на булевард „Ла Рамбла“ в Барселона. Инцидентът бе обявен за терористичен акт.

Веднага след това беше съобщено за заложническа криза в турски ресторант в Барселона. Според местни медии двама въоръжени мъже държат заложници в заведението. Съобщава се също така и за стрелба на пазар Бокерия в града. От испанската полиция призовават хората да не приближават до площада. Районът е отцепен, метрото и жп транспортът са спрени.

Телевизия „24 орас“ посочва, че е открит и втори микробус, който също може да е собственост на извършителя или извършителите.

Полицията призовава още да не се разпространяват снимки и видео от мястото на атентата, тъй като това би улеснило нападателите, които все още не са заловени, съобщи ТАСС.

В Twitter испанският премиер Мариано Рахой заяви, че сега приоритет за местните власти е грижата за ранените.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес