Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пълен мрак и тайни пароли: Как изглежда бункерът на Зеленски

19 февруари 2023, 21:04 часа • 15862 прочитания

Британски журналист е получил възможност да посети бункера на украинския президент Володимир Зеленски. Той разказа, че е останал поразен от пълната тъмнина, която постоянно се поддържала в него, и множеството секретни пароли. 

Първоначално от екипа на Зеленски са смятали, че бункерът ще е необходим в рамките на една седмица, но реалността се оказала по-различна, пише кореспондентът на The Times. Наложило се украинският президент заедно с малка група хора да прекарва в него доста време през първите два месеца от войната. През това време той излизал от него от време на време, за да увери сънародниците си, че не е напуснал Украйна. 

Впоследствие обаче Зеленски рядко използва бункера. Той не се колебае да пътува при извънредно строги мерки за сигурност, посети Херсон през ноември 2022 г. веднага след неговото освобождение от руската окупация, а през декември изненадващо отиде и в най-горещата точка от фронта - в Бахмут, където се водят ожесточени боеве и посещението му бе изключително рисково, а самите украински бойци останаха трогнати и изумени да го видят там.  

ОЩЕ: Пригожин: В Бахмут съм, Зеленски, ела да се разберем (ВИДЕО)

The Times пише, че получилите разрешение да посетят президентския бункер спазват стриктно определен протокол и подписват споразумение, че няма да разкриват никакви подробности относно местоположението му, как изглежда, наличието на удобства в него.

Това, което кореспондентът на вестника споделя, е, че според протокола за сигурност, паролите за влизане в бункера се сменят ежедневно. Вътре цари абсолютен мрак - по време на посещението му пътеката била осветена само от фенерчето на телефона на бодигарда на Зеленски, който придружавал журналиста. При това тъмнината вътре се поддържала постоянно, а не временно.

ОЩЕ: Зеленски за преговорите с Путин: Твърде късно, не съм заинтересован

За бункера на Зеленски е известно още, че той е строен още по времето на СССР като е проектиран да гарантира оцеляване при ядрена война т.е. при директен ядрен удар. Бункерът разполага със собствена вентилационна система и водоснабдяване.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес