Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: "Южен поток" беше направен в помощ на България, но българите не го искаха

17 декември 2015, 14:30 часа • 14699 прочитания

Руският президент Владимир Путин е изненадан от беззъбата позиция на българското ръководство по проекта "Южен поток", която противоречи на интересите на страната. Това заяви държавният глава на ежегодната си пресконференция, съобщава ТАСС.

"Учудва ме беззъбата позиция на българското ръководство, която незнайно по какви съображения пренебрегна националните интереси", заяви предизентът.

Проектът "Южен поток" беше разработван за помощ за България, но властите на страната не го поискаха, заяви руският президент Владимир Путин.

"Там трябваше да бъдат вложени три милиарда евро в самия проект за строителство – това са работни места, заплати, доходи на всички бюджетни нива... И ние измислихме този проект, за да подкрепим България, но щом не искат – няма", каза Путин на ежегодната голяма пресконференция, цитиран от РИА Новости.

През 2014 година започна арбитраж в Световната търговска организация (СТО) във връзка с прилагането от ЕС на мерки по така наречения трети либерализационен пакет, според който собствениците на разположени в региона магистрални тръбопроводи не могат да бъдат компании, които се занимават с добив на газ. Тези изисквания създадоха сериозни препятствия за строителството на "Южен поток". На 1 декември 2014 година Путин заяви, че Русия не може да продължи реализацията на "Южен поток", включително поради неконструктивната позиция на Евросъюза.

По думите на руския лидер "Турски поток" ще се реализира, ако Турция подсигури гаранции от Брюксел.

"Ние не сме прекъснали преговорите. Нужно ни е Европейската комисия да даде писмени гаранции, че всички маршрути, включително евентуалният маршрут през Турция, се явяват приоритет и ЕК ще ги поддържа", заяви Путин. Той изрично уточни, че не вижда смисъл Русия да прекратява транзита през Украйна, ако партньорите са стабилни като тези по "Северен поток".

"Ще продължим, когато Турция представи на "Газпром" тези документи от Брюксел", каза още той, като подчерта, че съдбата на проекта не зависи от Русия.

Попитан от телевизия НТВ за износа и транзита на газ през Украйна, Путин каза, че руската страна е готова за сътрудничество с Киев, ако украинците са готови да работят като партньорите по "Северен поток"

В края на октомври от достоверен източник Actualno.com научи, че разговорите между България и Русия за "Южен поток" никога не са спирали. Припомняме, че заради свалянето на руския Су-24 на границата със Сирия Турция и Русия спряха разговорите за "Турски поток".

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес