Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: Твърденията за лагери за руските дезертьори са фейк

08 декември 2022, 11:29 часа • 5149 прочитания

Руският президент Владимир Путин нарече глупост и фейк твърденията, че руските военни, дезертирали от бойните си позиции, са държани в лагери.

„Ние нямаме лагери, зони и прочее. Това са глупости, това са фалшификати, които нямат никакво основание“, каза той в сряда на среща с членовете на Съвета за развитие на гражданското общество и човешките права, цитиран от ТАСС.

Освен това руският президент твърди, че украинците разстрелват пред строя за напускане на бойните позиции - нещо, което не се случва в руските въоръжени сили, добави той.

В края на ноември ASTRA писа за 88 руски мобилизирани, които са отказали да продължат да воюват в Украйна и са били принудително задържани на територията на бившия детски лагер „Берьозка“ в село Макарово, Луганска област. Съпругата на един от военнослужещите разказа пред репортери, че мобилизираните са били заплашвани и принуждавани да подпишат 3-годишен договор за военна служба. Когато един от тях се опитал да заснеме как командирите разговарят с тях, те му отнели телефона и го разбили, припомня "Настоящее время".

ОЩЕ: Путин: Няма да е излишно да поискаме от Украйна репарации за Донбас

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес