Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин присвои на хартия и АЕЦ "Запорожие"

05 октомври 2022, 20:23 часа • 2424 прочитания

Русия поема контрола над украинската АЕЦ "Запорожие". Това гласи указ на президента на Руската федерация Владимир Путин, който е публикуван на официалния сайт Kremlin.ru.

Според документа, имуществото на АЕЦ-а става "руска федерална собственост", а лицензиите за работа, издадени от Украйна, важат докато Москва не издаде нови. Освен това в указа е написано, че разрешенията за работа на досегашните служители на АЕЦ-а, издадени от Украйна, ще действат до издаване на такива от Руската федерация. 

В документа се посочва още, че руското правителство трябва да приеме обектите за използване на атомната енергия на Запорожката атомна електроцентрала и всяко друго имущество, необходимо за осъществяване на нейната дейност. Кабинетът трябва да създаде и държавно предприятие "Запорожка АЕЦ", което да гарантира безопасността на съоръженията, използващи атомна енергия от най-голямата атомна електроцентрала в Европа. За срок до 1 януари 2028 г. трябва да се осигурят от руските институции и всякакви средства, разрешителни и лицензи за работа и безопасност на централата. Указът влиза в сила от датата на подписването му, т.е. 5 октомври 2022 година.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Не е ясно как ще бъде осъществяван контролът над най-голямата атомна централа в Европа от страна на Международната агенция за атомна енергия (МАЕЕ), тъй като според международното право тя е украинска и с указа на практика се отнема едностранно от Киев. Именно Украйна носи отговорността за нейното функциониране и сигурност пред международната общност, представлявана от МААЕ към ООН.

АЕЦ "Запорожие" стана обект на неколкократни обстрели, като заради военните действия имаше сериозни опасения от ядрена катастрофа. МААЕ, САЩ и ООН призоваха за създаване на зона за сигурност около нея, но Русия така и не изтегли военните си части и техника от атомната централа. 

Путин се позовава на подписания от него закон от 4 октомври "За приемането в Руската федерация на Запорожка област и образуването в състава на Руската федерация на нов субект - Запорожка област". Припомняме, че тази анексия, както и подобните в останалите три области, не са признати от международната общност и се считат за украинска територия. Нещо повече - в закона на Путин не е описано кои точно са границите на новите области и Кремъл няма отговор кога и как ще стане това. Предвид украинската офанзива в Херсонска област обаче не е ясно докога точно руските военни ще окупират ядрената централа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес