Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин поиска прекратяване на Конвенцията за защита на правата на човека в Русия

17 януари 2023, 22:15 часа • 3762 прочитания

Владимир Путин внесе в Държавната дума проект на закон за прекратяване на международните договори на Съвета на Европа (СЕ), включително Хартата на Съвета на Европа, европейските конвенции за борба с тероризма и за защита на правата на човека по отношение на Руската федерация. Документът беше поставен в електронната база данни на Думата във вторник.

„Проектът на федерален закон предлага прекратяване на действието на международните договори на Съвета на Европа по отношение на Руската федерация“, се посочва в мотивите към инициативата.

„Във връзка с прекратяването на членството на Руската федерация в Съвета на Европа следните международни договори се считат за престанали да действат по отношение на Руската федерация от 16 март 2022 г.: Хартата на Съвета на Европа от 5 май 1949 г., ... Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи от 4 ноември 1950 г., ... Европейската конвенция за борба с тероризма от 27 януари 1977 г.“, се посочва в документа.

Общо 21 документа са предложени за денонсиране. Сред тях са и Европейската харта за местно самоуправление от 15 октомври 1985 г. и Европейската социална харта от 3 май 1996 г. Ще бъдат прекратени и няколко протокола.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес