Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин каза пред Г-20, че винаги бил "за" мирни преговори с Украйна, Байдън и Си отказаха участие

22 ноември 2023, 17:10 часа • 9290 прочитания

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин отказаха да участват в онлайн срещата на върха на Г-20, чийто домакин в сряда бе индийският премиер Нарендра Моди. Във виртуалното събитие се включи руският диктатор Владимир Путин.

От китайска страна представител бе външният министър Ли Цян, който замести Си Дзинпин, пише Bloomberg.

Още: Гладоморът се повтаря: Посланикът на САЩ в ООН сравни Путин със Сталин

Путин никога не отказвал мирни преговори с Украйна

Междувременно Путин се включи пред Г-20 с твърдения, че никога не бил отказвал преговори за мир с Украйна. Разбира се, не спомена, че става въпрос за преговори при изцяло руски условия, които включват запазване на незаконно окупираните украински територии. Това е съвсем различна позиция от тази на президента Володимир Зеленски, който чрез формулата за мир иска пълно изтегляне на окупационните сили от страната си.

„Военните действия винаги са трагедия и е нужно да се мисли за тяхното прекратяване“, заяви диктаторът, подпалил войната в Украйна през февруари 2022 г., говорейки основно за войната в Израел.

Още: Денков пред евродепутатите: Путин има апетити към България, затова ни трябва пълна интеграция в ЕС (ВИДЕО)

Припомняме, че "Хамас" и Израел стигнаха до споразумение за 4-дневно прекратяване на огъня, за да може екстремистите да пуснат 50 заложници от Ивицата Газа, а израелците да освободят 150 палестински затворници.

Путин разбирал „шока от смъртта на хора в Украйна“, но също така бил афектиран от други конфликти, в частност този в Ивицата Газа.

Диктаторът заяви, цитиран от „Украйна сейчас“, че се опитвал да постигне справедливост в Украйна.

Като цяло, Русия пък била „за“ възстановяване на духа на открито и взаимноизгодно сътрудничество в света. „Стресът в световната икономика не е свързан с Русия, а с действията на други големи държави“, твърди стопанинът на Кремъл.

Още: Зеленски: Имаме право да убием Путин. Песков: Няма да стане (ВИДЕА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес