Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: Ако пожелая, ще превзема Киев за две седмици

02 септември 2014, 12:03 часа • 22971 прочитания

Ако искам, мога да превзема Киев за две седмици. Това е казал руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Думите му бяха цитирани от италианския вестник „Република” , според който реакцията му е била в отговор на намеренията на Европейския съюз да наложи нови санкции на Русия. Изказването му бе потвърдено и от онлайн изданието на германския „Шпигел”, което се позовава на дипломатически източник от Брюксел, съобщава БТВ.

Коментарът на Путин е бил предаден от Барозу по време на Съвета през уикенда.

От Кремъл коментираха, че изказването е било цитирано извън контекста. "Това излиза от рамките на дипломатическата практика. Това е недостойно за един сериозен политически деятел", заявиха от президентския екип.

Същевременно НАТО обяви, че може да изгради нов „корпус за бързо реагиране”, който ще има възможност да изпрати до 4000 военни в Източна Европа в рамките на 48 часа, като реакция на възможна руска агресия.

Решение по този въпрос ще бъде взето вероятно на срещата на Алианса тази седмица, която ще се проведе в Уелс.

Въпреки ескалиращото напрежение между всички участващи в кризата страни, руският външен министър Сергей Лавров заяви вчера, че "незабавното прекратяване на огъня" е приоритет на Кремъл.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес