Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пучдемон обяви създаването на нова партия

28 октомври 2018, 19:18 часа • 991 прочитания

Бившият лидер на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон официално обяви създаването на нова партия „Национален призив за република“, съобщи в неделя вестник El Periodico, цитиран от TACC.

Първата среща на поддръжниците му се състоя в събота, 27 октомври в град Манреса, допълва агенция Фокус.

"Събираме хора, а не съкращения", каза бившият ръководител на региона намиращ се в Белгия, на участниците в срещата чрез видеовръзка. Според публикацията на срещата са присъствали повече от 5 хиляди души, сред които настоящият ръководител на регионалното правителство и съюзник на Пучдемон Ким Тора.

Новата политическа платформа „Национален призив за република“ беше представена от Пучдемон още на 17 юли. Нейните членове ще се стремят да реализират резултатите от референдума за отделянето на Каталуния от Испания на 1 октомври 2017 г. и създаването на независима държава с републиканска форма на управление.

След референдума за независимост на Каталуния от Испания и обявяването на независимост от парламента на региона, Пучдемон избяга от Испания в Белгия. Той е обвинен в подбуждане към бунт и присвояване на държавни средства. Ким Тора пое ръководството на каталунското правителство през май тази година.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес