Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пучдемон: Няма да се предам в Испания

10 август 2024, 18:39 часа • 1926 прочитания

Избягалият каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон заяви, че не е имал намерение да се предаде на властите по време на краткото си посещение в Испания по-рано тази седмица.

Пучдемон, който избяга в чужбина, след като оглави неуспешния опит за независимост на Каталуния през 2017 г., не се съобрази със заповедта за арест и се върна в Испания на 8 август, припомня БГНЕС.

Реч пред парламента в Барселона

Той изнесе реч пред хиляди хора, събрали се пред каталунския регионален парламент в Барселона, преди да се измъкне.

Още: Пучдемон пак избяга от Испания: Полицейски провал или нещо друго?

"Никога не съм имал намерение да се предам на съдебен орган, който не е компетентен нито да ни преследва..., нито да въздаде справедливост, а е мотивиран от политически цели", каза Пучдемон във видеоклип, публикуван в социалната мрежа X.

Преди ден Пучдемон разкри, че се е върнал в Белгия, където живее в изгнание през последните седем години.

61-годишният мъж се надяваше да влезе в сградата на каталунския регионален парламент, за да участва в гласуването за избор на нов лидер на богатата североизточна област.

Вместо това той изчезна в тълпата, докато каталунската регионална полиция започна издирване.

Още: Каталунският лидер Карлес Пучдемон се върна в Испания, но полицията го изпусна

Говорейки от дома си във Ватерло, близо до белгийската столица, Пучдемон заяви, че се е надявал "да влезе в парламента, за да участва в заседанието и да упражни правото си на глас и на изказване".

Но засиленото полицейско присъствие в парка край парламента, където той произнесе реч, го убедило да се откаже от тези планове, за да избегне "сигурен арест".

Той заяви, че по този начин е решил да избяга "в условията на репресии и пълно обкръжение", за да може да се върне у дома.

Лидерът на твърдолинейната каталунска националистическа партия JxCAT обясни, че е бил наясно с "рисковете" и "огромната цена на провала", ако се беше опитал да влезе в сградата на парламента.

Той обвини испанската държава, че "не действа демократично", а Върховния съд, че пренебрегва законите, одобрени от парламента.

Пучдемон оглави регионалното правителство през 2017 г., когато то проведе референдум за независимост въпреки съдебната забрана.

Краткотрайното обявяване на независимост предизвика най-тежката политическа криза в Испания, откакто страната се върна към демокрацията след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г.

Пучдемон избяга от Испания малко след неуспешния опит за независимост, за да избегне съдебно преследване, и оттогава живее в Белгия, а напоследък и във Франция.

Въпреки че през май испанският парламент прие закон за амнистия на участниците в опита за отделяне, на 1 юли Върховният съд постанови, че мярката няма да се прилага изцяло за Пучдемон.

Трима полицаи бяха арестувани за предполагаемо подпомагане на бягството на Пучдемон, докато регионалната полиция на Каталуния отрече да е заговорничила с него. 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес