Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване разкри: Чешката индустрия печели от вратичката в петролните санкции на Русия

14 октомври 2024, 20:24 часа • 588 прочитания

Чешката индустрия печели от вратичката в петролните санкции на Русия, разкрива проучване, данни от което публикува POLITICO.

Чешката република, един от най-близките съюзници на Украйна, позволи на петролните рафинерии да спечелят над един милиард евро допълнителни печалби чрез покупки на отстъпка от руско гориво, въпреки че отдавна са налични алтернативи, показва проучването.

Заключенията идват от доклад, публикуван в понеделник от анализатори в Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух. Те са установили, че "Чехия е похарчила над 7 милиарда евро за руски петрол и газ - повече от пет пъти повече от 1,29 милиарда евро, които е предоставила като помощ на Украйна."

Още: Нови атаки с дронове срещу руски петролни мощности (ВИДЕО)

Една компания по-специално, полската фирма Orlen Unipetrol, се е облагодетелствала значително от споразумението. Способността ѝ да продължи да купува руско гориво - което беше средно с 21 процента по-евтино от алтернативния азербайджански петрол през 2023 г. - ѝ позволява да реализира по-големи приходи, от които държавата на свой ред получава данъци.

„Тази стратегия допринесе за свръхпечалби от около 1,2 милиарда евро“, пишат анализаторите.

Тази ситуация е възможна, защото Европейският съюз предостави на Чешката република изключение от забраната си за руски петрол, след като Москва нахлу в Украйна. Изключението имаше за цел да даде на държави без излаз на море в Централна Европа като Унгария, Словакия и Чехия допълнително време за намиране на нови маршрути за гориво.

Още: Въпреки санкциите: Сенчестият флот на Русия расте

Двата мозъчни тръста обаче твърдят, че зависимостта на Чешката република от руски петрол всъщност се е повишила през 2023 г. до около 60 процента, въпреки намеренията на правителството да прекрати постепенно покупките от Москва. Докато тази цифра оттогава е спаднала до ниво преди инвазията от 50 процента по-рано тази година, докладът твърди, че пазарът има повече от достатъчно свободен капацитет, за да може Прага да прекрати напълно зависимостта си от Русия.

„Чехия би могла да осигури нормални доставки на неруски суров петрол, като се възползва от свободния капацитет на Трансалпийския тръбопровод, доставящ петрол от италианското пристанище Триест, тръбопровода Адрия, свързващ се с Дружба в Словакия и като увеличи вноса на рафинирани продукти и петрол изтегляния на акции“, каза Мартин Владимиров, директор „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

Още: Кремъл призна: Намаляват приходите от петрол и газ

Според Владимиров, Чешката република вече има здрави запаси от петрол и може стабилно да се отклони от износа на Москва.

В отговор на новината в понеделник комисарят по санкциите на Украйна Владислав Власюк каза пред POLITICO, че е „разочароващо да се видят приятелски държави“, които все още заобикалят категоричното отхвърляне на руската енергия.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес