Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестиращите французи подпалиха кметството в Бордо (ВИДЕО)

24 март 2023, 09:22 часа • 1574 прочитания

Кметството в югозападния град Бордо беше подпалено по време на продължаващите протести срещу пенсионната реформа във Франция в четвъртък вечерта.

От кадри в социалните мрежи се виждат огромните пламъци между колоните на сградата и хора, които хвърлят предмети към огъня, разгорял се в кметството.

Повече от 1 милион души излязоха по улиците в цялата страна. Протестите са предизвикани от законодателството, което увеличава възрастта за пенсиониране с две години - от 62 до 64 г. Президентът Еманюел Макрон прокара закона, прескачайки парламента, което доведе до два вота на недоверие срещу правителството му. Кабинетът оцеля, а Макрон каза, че пенсионната реформа трябва да влезе в силата до края на годината.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в столицата Париж в четвъртък, а 80 души бяха арестувани в цяла Франция. 123 служители на полицията и жандармерията са били ранени при сблъсъците по време на общонационалните протести.

Допълнително недоволството беше нагнетено от снощната поява на Макрон по телевизията, в която той заяви, че протестите са "легитимни", но няма да го принудят да промени решението си.

През деня стачкуващи колективи спряха работата на училища, обществен транспорт, блокираха жп линии, гари и летища. В рафинериите също има проблеми заради вълната от протестиращи работници, което обърка и снабдяването с горива.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес