Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протести в Полша заради опасения за опити да се криминализира сексуалното образование

17 октомври 2019, 08:51 часа • 3177 прочитания

Повече от 1000 души протестираха във Варшава срещу закона, който въвежда затвор за всеки, който „промотира или одобрява сексуална дейност при непълнолетни“, съобщи АФП. Комитетът „Спрете педофилията“, който стои зад закона твърди, че той предпазва малолетните от „сексуален разврат и деморализация“, но критици твърдят, че целта му е да забрани сексуалното образование.

„Имам деца, които още не ходят на училище. Искам да мога да говоря с тях един ден за секса. Този зле написан закон ми забранява да го направя. Той нарушава Конституцията“, заяви социологът и депутат от левицата Магдалена Биежад пред протестиращите, предаде БГНЕС.

Законът „създава среда, в която децата няма да знаят как да кажат „не“ или няма да знаят как да кажат „да“. Няма да могат да разговарят с учители и лекари. Ще създадем потенциални жертви на педофили“, добави още тя.

Законът предвижда присъда до 3 години затвор, докато депутатите от управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ предложиха наказанието да бъде увеличено на пет години.

„Право и справедливост“, която е близка до мощната в страната Католическа църква, явно водеше кампания срещу „сексуализацията“ на децата, преди да спечели парламентарните избори в неделя, отбелязва АФП.

С лозунги „Сексуална демокрация“ и „Срам“, демонстрантите се събраха пред парламента във Варшава по призива на феминистка група. „Тук съм за да кажа, че сексът е добро нещо и сексуалното образование е необходимо, за да бъде добре“, заяви протестираща пред АФП.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес