Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокремълски говорител: Ако не беше ЧВК "Вагнер", щеше да има много повече смърт

15 ноември 2022, 14:18 часа • 2384 прочитания

Главният редактор на контролираната от Кремъл държавна медия Russia Today Маргарита Симонян направи изявление, в което защити паравоенната организация „Вагнер“ на Евгений Пригожин.

„Ако я нямаше частната военна компания „Вагнер“, щеше да има много повече смърт, много повече мобилизирани, много повече плачещи съпруги и деца. Щяхте да сте вие (б.а. – на мястото на наемниците). Вашите синове и дъщери щяха да ходят на фронта. Това е простата математика“, заяви Симонян във видео, публикувано в „Телеграм“ канала ЧТД и в Twitter-профила на беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Припомняме, че Russia Today е забранена в Европейския съюз и не се излъчва заради представяне на гледната точка на Путиновия режим относно случващото се в Украйна. Кремъл все още нарича войната „специална операция“.

ЧВК „Вагнер“ е създадена от Готвача на Путин – Евгений Пригожин – приближен до руския президент бизнесмен, чиято кетъринг фирма облужваше Кремъл. Частната военна компания е обвинявана за извършване на военни престъпления в много точки на земното кълбо, включително Африка, Сирия и Украйна. На украинска територия тя действа от 2014 г., а сега е активно замесена в агресивната пълномащабна война на Путин.

ОЩЕ: Пригожин одобри брутална екзекуция на дезертьор от "Вагнер", сравниха го със Сталин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес