Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прогноза: Ако има евроизбори във Великобритания, Фарадж ще ги спечели

19 април 2019, 06:05 часа • 1877 прочитания

"Партия Брекзит" на Найджъл Фараж излезе начело за европейските избори, показват две отделни проучвания на общественото мнение, според авторитетното британско издание The Times, цитирано от Агенция "Фокус".

Проучване на YouGov за The Times дава на Brexit Party 23%, на Лейбъристката партия - 22%, а на управляващата Консервативна партия - 17%. Миналата седмица Фарадж събираше 15%, Работническата - 24%, а консерваторите - 16%. Много бивши избиратели на ЮКИП (Партията на независимостта на Обединеното кралство) изглежда са последвали Фараж и са се отказали от партията, която той е водил в три отделни случая. ЮКИП е заседнала на седмо място с 6% след основаването на "Партия Брекзит".

Анкетата е по-малко положителна за "Промени Обединеното кралство". Отцепилата се група от бивши депутати от консерваторите и лейбъристите получава 8%, според анкетата за изборите за Европейски парламент на The Times, като получава увеличение от само 1%.

Проучването на The Times е проведено във вторник и сряда. Неговите констатации бяха подкрепени от още едно проучване на YouGov, проведено в понеделник и вторник, което показа, че "Партия Брекзит" набира инерция. В това допитване тя има 27%, лейбъристите - 22%, а консерваторите 15%.

Фараж приветства "положителните настроения" за гласуването на 23 май, като добави: "Трябва да се извърви дълъг път, но е ясно, че има желание политиката да се промени за добро".

Миналата седмица "Партия Брекзит" разкри, че Анунциата Рийс-Мог, на 40 години, бивш кандидат за депутат от редиците на торите, може да е неин представител. Оттогава към нея се присъедини Джон Лонгуърт, на 60 години, който си подаде оставката като директор на Британската търговска камара през 2016 година, за да се включи в кампанията за излизане от ЕС. Дванадесет действащи европейски депутати на ЮКИП вече се прехвърлиха при Фараж, който изведе тази фракция до победата на европейските избори във Великобритания през 2014 година с 27% от вота, оставяйки лейбъристите с 24% и торите с 23%.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес