Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблеми пред чешката инициатива за Украйна: Снарядите се оказаха много по-скъпи

06 август 2024, 11:10 часа • 1838 прочитания

През февруари чешкият президент Петр Павел обеща на украинците 800 000 снаряда. Доставките отнеха доста време, но през юни в Украйна пристигнаха първите 45 000 боеприпаса, а до края на годината Киев трябва да получи общо половин милион. Това е по-малко от първоначално обещаното - липсата на финансиране на чешката инициатива е само една от многото причини, пише швейцарското издание NZZ.ch.

Чешкият министър на външните работи Ян Липавски заяви, че първоначалната цел няма да бъде постигната, освен ако страните партньори не допринесат повече. Правителството в Прага обяви, че все още не всички страни са платили, което е една от причините за намаляването на доставките.

Още: Русия "откри" най-големия проблем с F-16 – английския език (ОБЗОР - ВИДЕО)

Голямата причина - по-високата цена на снарядите

По-важната причина обаче е повишаването на цените на боеприпасите в резултат на увеличеното търсене на световните пазари. Бившият заместник-министър на отбраната Томаш Копечни, един от инициаторите на чешката инициатива за Украйна, обясни, че обещаните 800 000 снаряда сега струват два пъти повече от първоначално предвидените 1,5 милиарда евро. Цените на международния пазар са се увеличили четири пъти от 2022 г. насам, пише NZZ.

Благодарение на чешката инициатива за боеприпаси през юли и август в Украйна ще бъдат доставени още 100 000 снаряда, обяви чешкият министър на външните работи Ян Липавски на 22 юли в Брюксел.

По думите му - досега към инициативата са се присъединили 18 държави, като 15 от тях вече са изпълнили обещанията си и са дали своя принос. Това означава, че има достатъчно средства, за да бъдат доставени 500 000 броя боеприпаси на Украйна до края на годината.

Още: Още боеприпаси за Украйна по чешката инициатива: Прага обеща двойно за юли и август

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Как Украйна и Русия водят битка за снаряди

След като Чешката република официално обяви закупуването на боеприпаси за Украйна от страни извън ЕС, Русия активно се опитва да повлияе на държавите, които снабдяват. Официално въпросните страни се пазят в тайна. Според съобщения в медиите обаче снарядите идват основно от Южна Африка, Южна Корея и Турция.

Томаш Копечни обяснява, че споразуменията често се сключват така, че страната, която направи първата авансова вноска, да получи сделката. "Ако изчакате, понякога чувате: "Това е всичко, нямаме оръжия". И тогава разбираш, че руснаците вече разполагат с боеприпасите" от конкретната страна, казва той.

Още: По примера на Полша: Чехия също обмисля създаването на Украински легион

Това обяснява защо според чешкото правителство до края на годината могат да бъдат доставени само 155-милиметрови снаряди, докато по-рано беше съобщено, че ще има и още 300 000 броя 122-милиметрови снаряди - тези боеприпаси се използват в съветските оръдия. В същото време 155-милиметровият калибър се използва само в оръжията на НАТО и Москва не печели нищо от тези доставки.

За украинците "съветските" боеприпаси биха били много важни, тъй като те все още разполагат с много системи за използването им. Броят на производителите извън сферата на влияние на Москва обаче е много малък, отбелязва изданието.

Освен това надпреварата между Изтока и Запада позволява на производителите да продават стоки с ниско качество. Вече е известно, че много артилерийски снаряди, които Русия получава от Северна Корея, са дефектни. Западните доставчици обаче също се оплакват, че около половината от закупените от Африка и Азия боеприпаси са с лошо качество и първо трябва да бъдат ремонтирани. По този начин остава неизвестно колко снаряда по чешката инициатива ще бъдат доставени на Украйна над гарантираните количества до края на годината.

Още: Какви оръжия очаква в близко бъдеще Украйна от европейските си съюзници?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес