Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пряката цена на Brexit без сделка - поне още 2,1 млрд. паунда

01 август 2019, 08:51 часа • 2390 прочитания

Великобритания ще похарчи допълнителни 2,1 милиарда паунда за планиране на Brexit без сделка, предаде БГНЕС, позовавайки се на Reuters.

Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС през март, но не успя да го направи, защото британският парламент отказа няколко пъти да подкрепи споразумението за оттегляне, предложено от бившия британски премиер Тереза Мей. В тази връзка Брюксел даде на Лондон няколко удължавания на крайния срок, за да представи план, като последният е определен на 31 октомври.

Вестник The Times съобщи по-рано, че Европейската комисия изготвя пакет от помощи за Ирландия, за да компенсира икономическите щети от твърд Brexit. Няма информация за точния размер на пакета за помощ.

Координиращият говорител на Европейската комисия по икономическите и финансовите въпроси Аника Брейдхард заяви, че Дейвид Фрост, наскоро назначеният от премиера на Великобритания Борис Джонсън за главен преговарящ по Brexit, ще проведе през следващите дни срещи с представители на Европейската комисия, за да обсъдят оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. Очаква се срещите да се проведат в Брюксел.

В първата си реч като премиер Борис Джонсън заяви, че страната му ще напусне Европейския съюз до крайния срок на 31 октомври. Той също така добави, че докато Лондон ще работи за осигуряване на нова и "по-добра" сделка с Брюксел, ще е необходима подготовка и за евентуален Brexit без сделка, ако "Брюксел откаже повече да се договаря".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес