Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригожин заличи криминалните досиета на първите вербувани затворници: "Не пийте и не изнасилвайте жени"

05 януари 2023, 10:01 часа • 2701 прочитания

Евгений Пригожин обяви заличаването на криминалните досиета на първите затворници, които решиха да се присъединят към частната му военна компания „Вагнер“ и се включиха във войната в Украйна. Първата група наемници на Готвача на Путин се завърна от фронта в Русия и вече срещу имената на всеки един от членовете ѝ няма присъда.

Това съобщи самият Пригожин, цитиран от РИА Новости. Новината беше разпространена в множество медии – от беларуската опозиционна телевизия NEXTA до руския „Телеграм“-канал SOTA.

"Те изпълниха договора си с чест, с достойнство. Работиха по начин, по който малко хора работят", е казал Пригожин пред бойците, според наличната информация. На въпроса какво ще правят сега, наемниците отговорили, че ще се "върнат към бизнеса, който са започнали", защото "продължаването на работата е живот".

"Обществото трябва да се отнася към тях с най-дълбоко уважение и те не трябва да нарушават законите. Но ако видите човек, който е дошъл след войната, а преди това е бил в лагера и се е записал като доброволец (...), трябва да се разбере, че те са абсолютно пълноправни членове на обществото", добавя Готвача на Путин, какъвто е прякорът на Пригожин.

Създателят на ЧВК "Вагнер" е дал на бойците си последни указания: "Не пийте много, не употребявайте наркотици, не изнасилвайте жени. Не пушете. Полицията трябва да се отнася към вас с уважение".

Първите съобщения за набирането на затворници за войната се появиха през юли 2022 г. Самият Пригожин бе заснет да вербува хора от затворите в Русия. Тогава се съобщаваше, че на осъдените им е обещана заплата от 200 хиляди рубли и пълно погасяване на криминалното досие, ако се бият на страната на Русия в Украйна в продължение на 6 месеца.

ОЩЕ: Пригожин съобщи за смъртта на близък до "Вагнер" руски военен кореспондент

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес