Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригожин със сълзлива история за загиналия във войната с Украйна замбиец

29 ноември 2022, 12:42 часа • 3439 прочитания

Бизнесменът Евгений Пригожин потвърди информацията за това, че загиналият във войната в Украйна гражданин на Замбия Лемехани Ниренда е бил вербуван в частната военна компания "Вагнер", съобщи Медуза.ио.

Коментарът на Пригожин е публикуван от прес-службата на компания "Конкорд".

"Добре помня това момче. Общувах с него в Тверска област и му зададох въпрос: "Защо ти е тази война? След две години ще можеш да излезеш предсрочно, скоро ще си у дома и ще видиш близките си. За какво отиваш? Шансът да загинеш е достатъчно висок. Помни това." 

И той отговори, каквото очаквах. Той каза: "Вие, руснаците, много години ни помагахте на нас - африканците, за да имаме независимост. Когато ни беше трудно, вие ни протегнахте ръка и продължавате да го правите и сега. ЧВК "Вагнер" спасява хиляди африканци и ако отида на война, това вероятно е най-малкото, с което мога да заплатя дълговете ни. Ако остана жив ще се науча да се боря за Родината си. И още нещо - за мен е голяма чест, само съм слушал за "Вагнер", но мога да стана един от вас." 

За смъртта на 23-годишния студент, бивш затворник съобщи външното министерство на Замбия. От ведомството уточниха, че замбиецът е загинал на бойното поле на 22 септември. Дипломатите поискаха обяснение от руските власти как Ниренда е попаднал на фронта. Роднините му предположиха, че е бил вербуван от ЧВК "Вагнер". 

Лемехани е учил в университет в Москва и е работил като куриер. През април 2020 г. той е осъден на 9,5 години затвор за притежаване на наркотици.

Замбия поиска обяснение от Русия как неин осъден гражданин е загинал на фронта в Украйна

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес