Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригожин одобри брутална екзекуция на дезертьор от "Вагнер", сравниха го със Сталин

15 ноември 2022, 09:25 часа • 4721 прочитания

Руският олигарх Евгений Пригожин (Готвача на Путин), чиято частна военна компания „Вагнер“ участва с активни действия на фронта в Украйна, възхвали брутално видео, в което е показана екзекуцията на бивш член на паравоенната организация.

Клипът се появи през уикенда в „Телеграм канала“ Grey Zone, който редовно показва дейността на наемните бойци от групата "Вагнер" - обвинена във военни престъпления в Африка, Сирия и Украйна. От кадрите се вижда как Евгений Нужин е убит след многократни удари с ковашки чук.

Пригожин коментира видеото с военнопленника от „Вагнер“ - за когото се твърди, че е бил разменен - като саркастично подкрепя екзекуцията на Нужин и го обявява за предател на руския народ. Така Готвача на Путин продължава да се утвърждава като независим, сталински военачалник в Русия и се превръща в изтъкната фигура в националистическата провоенна общност, анализират от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Повечето източници отбелязват, че от "Вагнер" са екзекутирали Нужин след размяна на пленници на 10 ноември, но някои твърдят, че военната организация е отвлякла военнослужещия чрез връзките на Пригожин с руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и руския Генерален щаб. Твърди се, че Нужин е избягал в Украйна, след като е бил вербуван от "Вагнер".

Готвача на Путин казва, че Нужин е планирал бягството си в Украйна, и използва възможността да го сравни с руския елит, който "пренебрегва интересите на руския народ и отлита от проблемите на Русия с личния си самолет".

Руската националистическа общност в огромната си част приветства публичното наказание на предполагаемия дезертьор, като отбелязва, че командването на "Вагнер" предприема съответните военни мерки за дисциплиниране на своите сили. Някои военни блогъри дори сравняват убийството с "героичната" екзекуция от страна на Йосиф Сталин срещу руския марксистки революционер Троцки, който също бяга от болшевишка Русия. Тези твърдения допълнително потвърждават влиянието на Пригожин сред привържениците на репресивното наследство на Сталин.

Евгений Пригожин предприема действия, които ще намерят отзвук сред електорат, интересуващ се от идеологията на националното превъзходство на Русия и съветската брутална сила, анализират експертите от ISW. Той ще повлияе и на хората, отвращаващи се от корупцията в Кремъл, която руският президент Владимир Путин използва като политическа сила през цялото си управление.

Руският омбудсман Татяна Москалкова съобщи, че видеозаписът на "екзекуцията на бивш член на групата "Вагнер" с ковашки чук" се проверявал от разследващите органи.

Междувременно семейството на убития Нужин изрази „ужас“ от публикуваното видео, предаде "Гардиън". 55-годишният мъж излежаваше 24-годишна присъда за убийство, извършено през 1999 г., когато през юли беше освободен и призован във "Вагнер". Във видеото той твърди, че отишъл на фронта, за да премине на страната на Украйна и да се бие срещу руснаците. Казва, че изпълнил плана си на 4 септември, а на 11 ноември получил удар в главата и изпаднал в безсъзнание, докато бил на улицата в Киев.

Странно е, че военнопленник може свободно да се разхожда по улиците на Киев. Има предположения, че украинската страна е разменила Нужин, като на практика го е обрекла на смърт, но засега няма официални коментари от Украйна по този случай, пише BBC.

ОЩЕ: Готвача на Путин пусна донос срещу губернатора на Санкт Петербург с подозрение в държавна измяна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес