Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прибалтийските републики затварят границите си за руснаци

07 септември 2022, 14:45 часа • 2717 прочитания

Прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония постигнаха споразумение за значително ограничаване (с някои изключения) на преминаването през границите им от страна на граждани на Руската федерация, които имат шенгенски визи за ЕС.

Това обяви външният министър на Латвия след среща с колегите си на 7 септември. „Отделните решения ще бъдат взети от националните правителства в съответствие с националните процедури и ще влязат в сила по едно и също време“, написа той в Twitter.

Изключения ще се важат за шофьорите на камиони, дипломатите и тези руски граждани, които влизат в Прибалтийските страни поради семейни или хуманитарни причини.

Междувременно външното министерство на Финландия обяви, че няма да възпрепятства влизането на руснаци в страната преди официално решение от страна на Европейската комисия.

Припомняме, че на 31 август Европейският съюз прекрати споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, но обяви, че няма да въвежда пълна забрана за издаване на визи на руски граждани. Това стана ясно след срещата на външните министри на страните членки в Прага.

Естония и Финландия бяха най-активни в призивите за общ европейски подход срещу издаването на шенгенски визи на руснаци, като дори предприеха самостоятелно подобни мерки. Прибалтийската република наложи пълна забрана, а скандинавската страна ограничи туристическите визи от 1 септември до 10% от настоящия им брой.

Полша, Литва, Латвия, Нидерландия и Чехия подкрепиха мярката, а резерви за пълна забрана имаха Германия, Португалия, Франция, Гърция, Кипър и България.

През уикенда служебният ни министър на туризма Илин Димитров заяви, че страната ни не желае, но заради ЕС ще вдигне цената на визите за руски туристи.

ОЩЕ: На финландската граница започнаха да конфискуват еврото на руснаците

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес