Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"През 1989 решихме, че тук ще е Полша, не Русия": Туск събра 30 000 души на историческа дата (СНИМКИ)

05 юни 2024, 15:13 часа • 1947 прочитания

„Моето поколение много добре си спомня какво беше обсъждано на 4 юни 1989 г. - че Полша трябва да бъде тук, а не Русия. Лех Валенса, а заедно с него и 10 милиона поляци, решиха, че тук е Полша и че винаги така ще бъде". Това заяви на мащабен митинг в столицата Варшава полският премиер Доналд Туск.

Около 30 хиляди души присъстваха на демонстрацията, организирана от управляващата партия „Гражданска платформа“ вчера, 4 юни. Митингът беше посветен на предстоящите избори за Европейски парламент, като се видяха много знамена на ЕС.

Още: Доналд Туск обвини Русия за нелегалните мигранти в Европа

Какво е станало в Полша на 4 юни 1989?

Четвърти юни се смята за важна дата в страната. Тогава през 1989 г. се провеждат първите демократични избори в следвоенна Полша.

Този ден се счита за демонтаж на социализма и преход към демокрация, въпреки че в правителството, формирано по онова време, все още има членове на Социалистическата партия на ключови позиции, а комунистическият президент Войчех Ярузелски е на власт до края на 1990 г.

Още: Нов скандал с руски шпиони: Полша арестува 18 души за подривна дейност в полза на Москва

Именно след 1990 г. държавен глава става Лех Валенса - един от първите синдикалисти и активисти за човешки права в Полша. Той е съосновател на „Солидарност“ – първия независим синдикат в Съветския блок. Носител е на Нобелова награда за мир за 1983 година. Президент е до 1995 г.

Трансформацията на политическия ред в Полша е окончателно завършена през ноември 1991 г., когато се провеждат първите напълно свободни избори за нов парламент, припомня беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Още: Полша позволи на Украйна да удря с доставено от нея оръжие по цели в Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес