Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предположение: Полша може да отнесе глоба от до 300 000 евро на ден заради съдебната реформа

21 юли 2017, 16:48 часа • 2555 прочитания

Съдебната реформа в Полша, която предизвика бурни ежедневни протести, може да струва глоба за страната от до 300 00 евро на ден. Санкцията може да бъде наложена от Европейската комисия, пише полския интернет портал onet.pl, предаде БГНЕС.

Припомняме, че реформата предвижда сегашните върховни съдии в Полша да се пенсионират, като изключение се прави само за правителствената квота т.е. тези, назначени от полския правосъден министър. Освен това председателят на съда задължително ще е избран и назначен от държавата. Това се разглежда като нарушение на принципа на върховенство на правото от ЕК, което е и основание за наказателна процедура.

"Делото може да завърши с високи глоби, надвишаващи 300 000 евро за всеки ден на нарушение на законодателството на Европейския съюз", пише полският портал, който посочва също, че за налагането на глобата не е необходимо единодушно одобрение от всички държави членки. Ако се тръгне към най-суровото наказание - лишаване на Полша от глас в Европейския съвет, вече ще трябва пълно единодушие.

Според ЕК, одобреният вчера (20 юли) от долната камара на парламента законопроект за съдебната реформа ограничава независимостта на съдебната система и я поставя под контрола на политиците. По-рано днес текстът постъпи в горната камара на парламента, където също трябва да бъде гласуван и след това да получи подпис от президента Анджей Дуда, за да влезе в сила.

В нощта на четвъртък срещу петък във всички по-големи полски градове имаше масови протести. Само във Варшава участие в мероприятието взеха над 50 000 души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес