Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша прие съдебната реформа, заради която ЕК заплаши Варшава с лишаване от глас в ЕС

20 юли 2017, 16:34 часа • 2055 прочитания

Полският парламент прие спорната законодателна реформа за Върховния съд, независимо от продължилите с дни улични протести, призивите за отказ на опозицията и заплахите за безпрецедентни санкции на Брюксел, предаде БГНЕС.

Долната камара на законодателния орган, която се контролира от управляващата партия „Закон и справедливост“, гласува с 235 гласа „за“ срещу 192 „против“ и 23 въздържали се в подкрепа на законовото изменение, което дава на министъра на правосъдието властта да избира кандидати за съдии.

Съгласно проектозакона, сегашните върховни съдии в Полша ще трябва да се пенсионират, като изключение се прави само за правителствената квота т.е. тези, назначени от полския правосъден министър. Освен това председателят на съда задължително ще е избран и назначен от държавата.

Това положение представлява нарушение на принципа на върховенството на правото, като беше отправена заплаха от Европейската комисия за активиране на чл. 7 от Договора за Европейския съюз. Това представлява лишаване от право на глас в Европейския съвет на наказаната държава и никога в историята на ЕС не се е случвало досега.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес