Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди празниците: Италия затяга ковид мерките

25 ноември 2021, 07:20 часа • 1872 прочитания

Италианците скоро ще трябва да покажат доказателство за ваксинация или преболедуване на Ковид-19, за да влязат на повечето обществени места, като отрицателните тестове за коронавирус вече няма да се се считат за валидно доказателство за притежаване на зелен сертификат.

Решението на Рим да засили ограниченията за общественото здраве идва преди празничния сезон в края на годината, тъй като съседна Австрия е принудена да наложи локдаун, за да овладее последната пандемична вълна.

„Виждаме много трудна ситуация извън Италия“, каза премиерът Марио Драги на пресконференция. Новите мерки са насочени както към избягване на риска, така и към „запазване на това, което спечелихме през последната година“, каза Драги.

Италия е една от най-ваксинираните страни в ЕС, като около 73 процента от населението ѝ е с поне две дози от препаратите. Но и там се наблюдава увеличение на новите случаи, като страната има средно над 9500 нови случая дневно.

Заетостта на болниците също се е увеличила през последния месец, макар и по-бавно, с 68 хоспитализации за COVID-19 на милион, според най-новите данни, срещу 45 на милион през септември, в платото на вълната. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца обясни, че според новите правила, които ще влязат в сила на 6 декември и ще продължат до 15 януари, много обществени места ще бъдат достъпни само по така наречените 2G правила - което означава, че посетителите трябва да имат доказателство за ваксинация или преболедуване. Ще е необходим отрицателен PCR или антигенен тест, за да може хората да идат на работа, или да ползват градския транспорт.

Италия вече изисква определени работници да бъдат ваксинирани, включително работници за домашни грижи, лекари и медицински сестри. Изискването ще бъде разширено и за служителите на полицията, армията и училищата, както и немедицинските болнични работници. Всички категории работници ще са длъжни да имат и подсилващи дози, каза министърът.

Новите правила съкращават валидността на сертификата за ваксинация на 9 месеца от 12 досега, което означава, че тези, които са извън срока на валидност, ще трябва да получат бустерна доза, за да го удължат. Началната дата, от която някой може да поиска бустерна доза, ще бъде съкратена от 6 месеца на 5 месеца.

Целта на новите правила е да се предотвратят нови локдауни. Според новите мерки притежателите на валиден сертификат за ваксина ще бъдат освободени от регионални ограничения. Страната, която е една от първите в Европа, въвела изисквания за сертификати за ваксини,бе залята от протести срещу ковид-мерките, пише БГНЕС. 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес