Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече от половината европейци искат Великобритания да остане в ЕС

17 февруари 2016, 16:05 часа • 2109 прочитания

По-голямата част от гражданите на Европейския съюз искат Великобритания да остане в ЕС. Това показва нова анкета, публикувана в The Independent.

Изследване на 28 720 души в 28-те страни на ЕС установи, че 60 на сто от хората искат Великобритания да остане в ЕС в сравнение с едва 10 на сто, които искат да напусне. Останалите 30% от гражданите на Европа не се интересуват дали Великобритания ще остане в европейските редици.

Проучването, проведено от Лорд Ашкрофт, показва, че Франция и Австрия са най-големите привърженици на оставането на Острова в ЕС. 50% от френските граждани са „за”, както и 41 % от австрийските.

Люксембург и Кипър също силно подкрепят оставането на Великобритания. Сред страните, които искат силно оставането на страната в ЕС, са още Испания, Португалия, Ирландия и Полша.

Самите британци обаче са раздвоени - 50% искат да останат, а 40% да напуснат Съюза. Великобритания ще проведе референдум за това преди края на 2017 г., макар гласуването да се очаква още през юни тази година.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес