Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повдигнаха обвинения на петима за убийството на Немцов

29 декември 2015, 16:09 часа • 4671 прочитания

Следственият комитет на Русия е повдигнал обвинения на петима души за убийството на опозиционера Борис Немцов, съобщава РИА Новости.

Немцов бе застрелян на 27 февруари - няколко дни, преди да оглави опозиционно шествие и да оповести доклад с твърдения за руско военно участие в конфликта в Украйна.

Обвиненията са повдигнати срещу Заур Дадаев, Анзор и Шахид Губашеви, Темирлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, който са в ареста. Според версията на следствието Дадаев е физическият извършител на убийството, а Бахаев е бил информатори на престъпната група и е трябвало да укрие съучастниците си след престъплението. За Ескерханов се твърди, че е проследявал и давал информация за маршрутите на Немцов. Какво е участите на братята Губавеши в поръчковото убийство засега не е ясно.

Като поръчител на убийството обаче се посочва Руслан Мухудинов, който е обявен за международно издирване. Мухудинов е заподозрян, че е използвал фалшив паспорт, за да пътува до Обединените арабски емирства, където се смята, че пребивава понастоящем, отбелязва РИА Новости.

Дадаев, който е служил във военните части на чеченското вътрешно министерство, е главният заподозрян. Той се призна за виновен в началния етап на разследването, а впоследствие се опита да оттегли показанията си.

В самопризнанията си Дадаев заяви, че убил Немцов, защото той оскърбил исляма и лидера на населената предимно с мюсюлмани руска република Чечения Рамзан Кадиров, съобщиха тогава руски медии, цитирайки разследващите органи.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес