Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поразени са руски катери, охраняващи Кримския мост: Детайли след атаката в Крим (ВИДЕО)*

30 май 2024, 09:29 часа • 9130 прочитания

В резултат на операция на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна в окупирания Крим през нощта на 30 май са били унищожени два руски катера. По предварителни данни става дума за високоскоростни транспортни и десантни кораб КС-701 „Тунец“, съобщи ГУР, публикувайки и видеоклип.

„Специалното подразделение на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна „Група 13“, с помощта на украински ударни морски дронове „Магура V5“, за пореден път ефективно атакува състава от кораби и лодки на държавата агресор Русия във временно окупирания Крим“, се казва в съобщението.

Още: Ракети засипаха цели при Кримския мост, пожар в Москва, руски дронове и ракети удариха Украйна

Че е бил ударен руски катер от типа КС-701 „Тунец“, съобщи по-рано източник от Силите за сигурност и отбрана пред независимия Телеграм канал "Кримски вятър" след нощното нападение по цели край Кримския мост. Информацията бе потвърдена и от втори източник - украинското издание Liga.net.

"За да неутрализират морските безпилотни летателни апарати на подхода към залива Узкая, руските окупатори в Крим 32 пъти задействат военни самолети, по-специално Су-27/30/35, МиГ-29, Бе-12, Ан-26 и хеликоптери Ка-26. 27. /29 и Ми-8", гласи информацията на ГУР. "Окупаторите също така произволно използват стрелково оръжие и 30-милиметрови оръдия. Нищо обаче не попречи на специалните сили на Главното разузнавателно управление на Украйна да изпълнят успешно бойната задача".

Впоследствие стана ясно, че щетите може да са много по-големи: Пет катера и два ферибота: Унищоженията край Кримския мост явно са още повече (ВИДЕО).

Не за първи път

Тази лодка е била използвана за охрана на Кримския (Керченския) мост, свързващ континентална Русия с окупирания полуостров. Наскоро стана ясно, че руснаците вече не ползват моста за военни доставки заради големия риск: Сателитни снимки: Русия вече не използва Кримския мост за снабдяване на войските си в Украйна.

Две такива лодки - КС-701 „Тунец“ - бяха унищожени от украинските въоръжени сили миналата година. През септември украинските войски извадиха от строя руски патрулен катер с помощта на доставен от Турция дрон "Байрактар". Украинските военноморски сили тогава публикуваха кадри, на които се виждаха успешни удари по КС-701 в северозападната част на Черно море. ВМС твърдяха, че са загинали шестима души и са ранени други двама.

Освен това лодка КС-701 беше унищожена от удар с "Байрактар" в Херсонска област.

Какво твърдят руснаците?

Властите в Крим, назначени от Москва, твърдят, че нападението било отблъснато, но признаха за щети.

„При отблъскване на вражеска атака срещу транспортната инфраструктура на град Керч два ферибота - автомобилен и железопътен - бяха повредени от отломките на свалените ракети. Нямаше жертви сред моряците или цивилните граждани. След оценка на щетите фериботното преминаване ще бъде възстановено", написа в Телеграм съветникът на т.нар. „министър на транспорта на Крим“ Николай Лукашенко.

Според Телеграм канала ASTRA през нощта са се чули около 20 експлозии.

Движението по Кримския мост беше пуснато за известно време, но сега отново е спряно.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес