Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша засече разузнавателен аеростат, влязъл от Беларус

13 май 2023, 12:16 часа • 5389 прочитания

Полша засече във въздушното пространство на страната въздушен обект, изпратен от Беларус, който може да бъде разузнавателен аеростат, съобщи министерството на отбраната в Tуитър.

"Центърът за въздушни операции регистрира появата във въздушното пространство на Полша на обект, долетял от Беларус. Според центъра за въздушни операции това вероятно е балон за наблюдение. Радарният контакт е загубен в района на Рипин", казаха от министерството. Според ведомството "командирът на оперативния щаб взе решение за привличане на дежурни войски на териториалната отбрана за издирване на обекта".

Витолд Сура, говорител на Силите за териториална отбрана, потвърди пред информационната агенция RAP, че група за издирване е била изпратена в района Рипина в Куявско-Поморското воеводство. "Започна работа наземен отряд за издирване на войските за териториална отбрана. Той беше изпратен в района. Той премина на подчинение на оперативното командване на въоръжените сили", каза Сура.

Информация за балона бе получена и от пожарната. "Имаме информация за балон във въздушното пространство, който изчезна от радарите в района на Рипин. Всичко се случи през нощта. В момента противопожарната охрана не е свързана с провежданите операции на място", каза дежурният офицер.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес