Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша ще даде гаубици Krab на Украйна с разрешение от Южна Корея (ВИДЕО)

08 март 2023, 11:22 часа • 3390 прочитания

Правителството на Южна Корея е одобрило полски лицензи за износ, за да предостави на Украйна гаубици Krab, които се произвеждат с южнокорейски компоненти. Това съобщи в сряда за "Ройтерс" високопоставен служител на отбраната от Сеул, като уточни, че разрешението е било предоставено миналата година.

Това е първото потвърждение, че Южна Корея официално се е съгласила поне косвено да предостави оръжейни компоненти на Украйна за войната ѝ срещу руския агресор. Преди това официални представители на Сеул отказваха да коментират доставката на Krab.

Бюрото за контрол на технологиите на Администрацията за отбранителни програми (DAPA) прегледа и одобри прехвърлянето на шасито на гаубицата, произведено в Южна Корея, заяви Ким Хьонг-Чол пред "Ройтерс". Той е директор на отдела за Европа и Азия на Бюрото за международно сътрудничество.

"Прегледахме цялата документация и възможните проблеми в DAPA, след това взехме решение да издадем лиценз за износ на Полша", каза Ким.

По-късно той подчерта, че позицията на правителството е да не прехвърля оръжейни системи на Украйна.

Южнокорейското министерство на отбраната отбеляза, че Krab е съставен от компоненти от няколко държави и че трансферът не включва цялостна южнокорейска оръжейна система.

Произведена от полската Huta Stalowa Wola, Krab е самоходна гаубица, направена чрез комбиниране на южнокорейско шаси K9 Thunder, британска кула на BAE Systems, френско 155-милиметрово оръдие Nexter Systems и полска система за управление на огъня.

Юн заяви, че южнокорейският закон не позволява директна продажба на оръжия на държави в активен конфликт. Сеул също така не е склонен да разгневява Русия въпреки нарастващия натиск от страна на САЩ и НАТО да се предоставят оръжия и боеприпаси на Киев.

Южна Корея се възползва от стремежа на Европа да се превъоръжи, като миналата година подписа с Полша мащабна оръжейна сделка на стойност 5,8 млрд. долара за стотици ракетни установки Chunmoo, танкове K2, самоходни гаубици K9 и изтребители FA-50.

ОЩЕ: Швейцарският президент: Няма да изнасяме оръжия за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес