Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша: Руските дронове и ракети, навлезли в нашето пространство, са легитимни цели

02 септември 2024, 23:32 часа • 1800 прочитания

„Членството в НАТО не надделява над отговорността на всяка страна за защита на собственото ѝ въздушно пространство - това е наше собствено конституционно задължение“. Това заяви полският външен министър Радослав Сикорски в интервю за Financial Times. Повод за изказването му беше навлизането на руски дронове и ракети във въздушното пространство на Полша по време на нападения срещу Украйна.

Според полския министър-председател Доналд Туск полските съюзници са посъветвали правителството да прояви сдържаност, когато се занимава с неидентифицирани нарушения на въздушното пространство.

Още: Румъния с нова стъпка да дари "Пейтриът" на Украйна, Полша иска съседите на Украйна в НАТО да свалят руски ракети

„Лично аз съм на мнение, че когато враждебни ракети са на път да навлязат в нашето въздушно пространство, би било легитимна самозащита да ги ударим, защото щом веднъж навлязат в нашето въздушно пространство, рискът от това отломки да наранят някого е значителен“, каза полският първи дипломат.

Още: Притеснение в Полша - проблем със снарядите, с които ще се пази от Русия

В началото на юли Украйна и Полша подписаха двустранно споразумение за сигурност, което включваше ангажимент на двете страни да проучат „възможността за евентуално прихващане във въздушното пространство на Украйна на ракети и дронове, изстреляни по посока на територията на Полша.

Още: МиГ-29 от Полша за Украйна: Лоши новини за Зеленски

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на свой ред се изказа скептично за тази точка от споразумението, като заяви, че тя излага алианса на риска „да стане част от конфликта“.

Сикорски започна да настоява за правото на Полша да сваля въздушни цели, след като на 26 август руски дрон пресече границата на страната при нападение срещу Украйна. Министърът заяви, че рискът от полски жертви се увеличава, колкото по-близо е ракетата до целта си, когато бъде прихваната, затова е по-добре да бъде свалена на по-голяма височина над Украйна, предаде БГНЕС.

Още: Полша показа невероятно шоу с над 600 дрона за юбилея от Варшавското въстание (ВИДЕА и СНИМКИ)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес