Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша обвини руски диспечери и "трето лице" в умишлено провокиране на самолетната катастрофата над Смоленск

03 април 2017, 13:15 часа • 1833 прочитания

Генералната прокуратура на Полша обвинява руските диспечери и „трето лице“ в умишлено провокиране на самолетната катастрофа на Ту-154 на полския президент Лех Качински над Смоленск.

"В хода на следствието вече са събрани доказателства, които са позволили на прокурорите да формулират нови обвинения срещу авиодиспечерите, а така също и срещу трето лице, намиращо се в кулата за упрвление на полетите, в умишлено провокиране на катастрофата, в резултат, на която загинаха голям брой хора," заяви зам.-главният прокурор на Полша Марек Пощенек по време на пресконференция във Варшава.

Той отбеляза и, че Полша ще се обърне към Русия със запитвате за правна помощ за разпита на руските авиодиспечери, съобщи РИА Новости.

Самолетът на полския президент Лех Качински се разби на 10 април 2010 година по време на приземяване на летище Смоленск-Северный. На борда се намираха 96 души: 8 членове на екипажа и 88 пътници, сред които президента Качински, съпругата му и други официални лица. Те отивали на траурно мероприятие в Катин.

Според резултатите от техническото разследване, публикуван от Международния авиационен комитет през 2011 година, непосредствена причина за катастрофата е решението на екипажа да не отиде на резервното летище, а като системни причини са посочени – липсата на сигурност на полета и подготовката на екипажа.

Братът-близнак на загиналия президент Лех Качиниски - Ярослав Качински, е министър-председател на Полша между 14 юли 2006 и 9 ноември 2007 г.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес