Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша купува радари от испанската компания Indra

04 септември 2024, 19:03 часа • 893 прочитания

Полша сключи договор на стойност 285 млн. долара за системи за контрол на въздушното движение с испанската компания Indra. Това съобщи полският заместник-министър на отбраната, обявявайки нова оферта за повишаване на военния капацитет на страната, предаде АФП.

Още: Полша: Руските дронове и ракети, навлезли в нашето пространство, са легитимни цели

Сделката е сред договорите на обща стойност 520 млн. долара, които Полша обяви по време на ежегодното международно военно изложение в южния град Келце. „Това са системи, които са много очаквани от полската армия, търсени от нашите пилоти и командири, както и от всички, които експлоатират военни летища“, заяви заместник-министърът на отбраната Павел Бейда, цитиран от БГНЕС.

Още: Румъния с нова стъпка да дари "Пейтриът" на Украйна, Полша иска съседите на Украйна в НАТО да свалят руски ракети

Миналата седмица Полша обяви, че през следващата година ще изразходва за отбрана 4,7% от годишния си икономически продукт, което е над 2 пъти повече от целта на НАТО от 2%. През последните години Полша подписа редица военни сделки, по-специално със Съединените щати за бойни хеликоптери Apache и модерни изтребители F-35.

Още: Полският президент отново поиска репарации от Германия заради Втората световна война

"Радарите ще помогнат на полската армия да наблюдава безопасно небето, така че нашите самолети, включително най-модерните F-35, да могат да излитат и кацат без прекъсване“, добави Бейда.

Първите от 32-те изтребителя F-35, поръчани от Варшава от САЩ за 4,6 млрд. долара, трябва да бъдат разположени в Полша от 2026 г. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес