Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Путин отново е парализиран от криза

22 август 2024, 07:30 часа • 5033 прочитания

Украинските военни са в недоумение. Те очакваха по-голям и много по-свиреп отпор на изненадващото им нахлуване в района на Курск в Русия. И въпреки твърденията на контролираните от Кремъл медии за успешна съпротива, засега има малко доказателства за това. Защо, пита Рolitico.

Това признак ли е за руска военна некомпетентност, на която войната срещу Украйна е свидетел? Не бързат ли командващите на армията на руския диктатор Владимир Путин да натрупат необходимите сили, за да избегнат отклоняването на твърде много части от фронтовите линии на Донецк? Ще има ли нещо по-голямо, което Путин счита, че ще е достатъчен отговор - може би мащабна атака с ракети и дронове срещу Киев или дори използването на тактическо ядрено оръжие? Или може би просто човекът, когото е назначил да поеме отговорността, Алексей Дюмин, не бърза да изработи план? (бел. ред. - на видеото са изявленията на генерал Апти Алаудинов, дясната военна ръка на чеченския лидер Рамзан Кадиров)

Още: Настъплението в Курск ще е за дълго. Кремъл подготвя руснаците за "новото нормално"

Руският виновник

The Wall Street Journal го посочва - командващият т.нар. групировка "Север" генерал-полковник Александър Лапин. През пролетта на 2024 година той разпусна междуведомствения съвет по отбраната на Курска област, като по този начин отслаби охраната на границата, твърди  The Wall Street Journal, позовавайки се на източник от руските специални служби. Съветът, разпуснат от Лапин, обединяваше военните и силите за сигурност.

"Не е ясно дали междуведомствен съвет би помогнал за организирането на координиран отговор от Москва. Но без нито един орган да реагира на нахлуването на украинските въоръжени сили в района на Курск, усилията на Москва да прогони силите на Киев досега са били хаотични и неефективни", пише вестникът.

Лапин е човекът, който беше разбит през есента на 2022 година от украинската армия в Харковска област, когато бяха освободени Балаклея, Купянск, Изюм и Лиман: Кадиров: За позора при Лиман бих разжалвал командващия Централния военен окръг

Въпросът е какво ще направи Путин?

Дюмин, от своя страна, не е за подценяване. Наречен от западните медии "телохранител на Путин", той наистина е бил личен бодигард на руския лидер през 1999 г., преди да бъде повишен в заместник-началник на Федералната служба за охрана. Има обаче много повече информация за 52-годишния мъж. Роден в Курск, той познава добре региона и е дълбоко свързан с руската армия, тъй като баща му ръководил 4-ти отдел на Главното военномедицинско управление на Министерството на отбраната на Руската федерация.

Дюмин учи инженерство във военно училище, като после се издига до заместник-началник на специалните сили на дирекцията на военното разузнаване (ГРУ) по време на анексирането на Крим. Смята се, че той е организирал бягството на бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович, служил е като началник-щаб на руските сухопътни сили и като заместник-министър на отбраната, преди да стане непоколебим и ефективен губернатор на Тула през 2016 г.

Преместен в Кремъл по-рано тази година - след слухове, че е заради подкрепата му за бунта на Евгений Пригожин, някои виждат Дюмин като възможен наследник на Путин. Той е смятан за способен, безмилостен и студен, не много различен от своя шеф. И е известно, че е методичен - възможно обяснение за закъснението на руската контраофанзива.

Друго възможно обяснение обаче е, че Путин отново демонстрира как може да се изолира по време на криза, дори да изчезне от общественото полезрение - характеристика, която преди това беше приписвана на Йосиф Сталин, който се оттегли в дачата си и остана в изолация, когато германските сили превземаха огромни територии в Съветския съюз през 1941 г.

Още: Обиколка на градини с круши: Важните дела на Путин докато Украйна завладяваше Курск (СНИМКИ)

Паралелът беше направен за първи път от московските критици на Путин по време на Covid-19. Скрит в имението си Ново Огарьово в покрайнините на Москва, Путин до голяма степен отсъстваше, докато руската столица се бореше да ограничи разпространението на смъртоносния вирус.

Това може да обясни модела, който се появява, когато причинени от човека или природни бедствия връхлетят Путин. През 2000 г. той беше на почивка в резиденцията си в Сочи, когато атомната подводница "Курск" потъна в Баренцово море. В крайна сметка той се срещна с роднините на 118-те жертви, но срещата не мина добре. След това, през 2018 г., той беше критикуван за мудната реакция на огромен пожар в търговски център в сибирския град Кемерово, оставил най-малко 64 жертви, 41 от които деца: Путин под обсада - заради Кемерово и Скрипал (ВИДЕО и СНИМКИ)

Въпроси и пред Украйна

Украинските лидери и командири сега са оставени да чакат някакъв задоволителен отговор, който може да се появи от Русия. Въпреки това, когато става въпрос за следващите руски ходове, украинските политици също имат някои въпроси, върху които да мислят. Трябва ли да останат и да се окопаят, за да защитят завладяната територия в Русия? Трябва ли да се оттеглят напълно или само частично и да създадат част от буферна зона?

Ако Украйна счита, че може да принуди Путин да отклони значителна бойна сила и оборудване от по-важния стратегически Донецк, където Русия сега е на 15 километра от град Покровск, тя може просто да се изкуши да седи и да чака. Пенсионираният армейски генерал Марк Кимит, бивш помощник-държавен секретар на САЩ по политическите и военните въпроси, се страхува от последствията, ако Украйна избере да направи това: "Основното ми притеснение е ако някой от руските генерали е чел книгите или е учил всяка от битките на техните предшественици от Втората световна война, че те ще се опитат да обкръжат атакуващите сили с "клещи" в Русия или с по-дълбок обхват в Украйна. Ако това се случи и руснаците успеят да завършат обкръжението, ще "намалят числеността на украинските сили", както направиха с германската Шеста армия при Сталинград. И няма да е никак добре", каза той пред Politico.

Още: Курск разклати властта на Путин - апаратната война в Кремъл (СНИМКИ)

Освен това, опитът да се задържи вклиняването в руските позиции вероятно би означавал увеличаване с допълнителни войски към сегашните около 12 000 украински войници, а Украйна има остър недостиг от човешка сила. Киев също така ще открие, че системите за електронна война и противовъздушната отбрана трябва да покриват много по-голяма площ, след като Русия започне да насочва по окопаните украински войски своите авиационни бомби. Затова идват и удвоените молби на президента Володимир Зеленски към западните съюзници да позволят на Украйна да насочва западните ракети с голям обсег много по-навътре в Русия.

На фона на цялата тази несигурност Зеленски посочи, че украинските сили възнамеряват да поддържат буферна зона въпреки че не даде яснота дали това ще включва цялата завладяна територия или много по-малка част от нея. Последното нещо, което Зеленски допуска, е сериозен отпор в Курск или да види как победата се превръща в поражение, подкопавайки бойния дух, който нахлуването на руска територия най-накрая даде както на Украйна, така и на западните ѝ съюзници.

Още: Украинска медия: Путин е наредил "освобождаване" на Курска област до 1 октомври

Автор: Джейми Детмър, за Politico

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес