Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Четирите къщи на Екатерина Захариева повдигат въпроси в Европарламента

04 октомври 2024, 14:30 часа • 3272 прочитания

Номинираната за български еврокомисар Екатерина Захариева е натрупала цяло състояние от недвижими имоти, твърди Politico. Изданието се позовава на декларациите на кандидатите, до които получило достъп. То уточнява, че не е открито нищо нередно в тях.

През 2008 г. Захариева купила парцел от 6850 квадратни метра и лятна къща на гръцкия полуостров Халкидики, както и апартамент в София. Между 2016 и 2018 г. тя се сдобила с още две къщи и два парцела в България. Още: Екатерина Захариева вече не е депутат

Вчера (3 октомври) Комисията по правни въпроси в Европейския парламент започна да проверява за конфликт на интереси кандидатите за комисари. Ако такива не бъдат открити, номинираните ще бъдат изслушани от ресорните комисии в ЕП между 4 и 12 ноември. Ако и там никой не бъде отхвърлен, очакванията са новата Европейска комисия да бъде одобрена на сесията между 21 и 25 ноември в Страсбург и да встъпи в длъжност на 1 декември, пише още Politico.

Българският кандидат-еврокомисар Екатерина Захариева е сред дългия списък от хора, които може да отговарят на уточняващите въпроси. Според изданието имотите - собственост на нея и съпруга ѝ Ангел Захариев, са повдигнали въпроси сред евродепутатите.

Любопитството им е предизвикано от липсата на обяснение откъде точно са дошли средствата за изграждането на недвижимите имоти. Те са били построени по време, когато Захариева е на поста външен министър в кабинета "Борисов 3". Още: Илиян Василев: Захариева достигна този пост заради послушанието си

Пред комисията в ЕП Захариева е декларирала:

  • къща в София от 484 кв. м., построена през 2018 г. върху парцел, придобит през 2007 г.
  • къща със студия от 200 кв. м в Халкидики, Гърция, построена през 2019 г. върху земя, придобита през 2008 г.
  • разплащателна сметка в размер на 122 хил. лв
  • актив в полза на дружеството на съпруга ѝ "Анзак Инвест" ООД в размер на 572 622 лв.
  • спестявания на стойнот 38 хил. евро

До името на Захариева има и друга въпросителна. През септември "Politico" я постави в своя списък с кандидати, които потенциално могат да бъдат отхвърляни от ЕП. Аргументите за това са свързани със скандала за незаконна продажба на български паспорти през 2018 г. Още: "От хвърлена сянка до повече от същото": Мнение на евродепутатите ни за ресора "Стартъп и иновации"

Бивш служител на имиграционните служби я обвини тогава, че е знаела за схемата, докато е била министър на правосъдието. Захариева отрича обвиненията, няма и съдебен процес срещу нея.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес