Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожар избухна на руски атомен ледоразбивач

25 декември 2023, 01:10 часа • 4652 прочитания

Пожар избухна на руския атомен контейнеровоз, ледоразбивачът "Севморпут" на "Атомфлот" в района на Мурманск в Русия. Това съобщиха руски медии, като се позоваха на местните аварийни служби.

Още: Арктическите амбиции на Русия

"Възникна пожар в една от каютите на контейнеровоза "Севморпут" в предната част на площ от 30 кв. метра. Няма опасност от разпространение", се казва в изявление на министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийните бедствия в Мурманска област.

Руският новинарски портал РБК съобщи малко по-късно, че пожарът е овладян. Атомният контейнеровоз "Севморпут" е единственият руски транспортен плавателен съд, задвижван с ядрени двигатели, отбелязва агенция РИА "Новости", цитирана от БТА.

Още: Путин с автогол: Ядреният ледоразбивач „Русия“ не може да бъде построен заради разрушен украински завод

"Севморпут" (от Северния морски път) е единственият оцелял от първоначалния флот на Русия от четири товарни кораба с ядрени двигатели, които прекосяваха арктическите търговски маршрути. Корабът вече функционира повече от тридесет години и въпреки че беше преоборудван през последното десетилетие, очевидно започва да създава все повече проблеми. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес