Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Погром: Руските войски унищожиха единствената в Украйна генетична банка с растения

18 май 2022, 10:26 часа • 8116 прочитания

Руските войски са унищожили в Харков единствената в Украйна и една от най-големите в света растителна генетична банка. В нея са се съхранявали над 160 000 сорта и хибриди земеделски растения от цял свят, които са били използвани включително и от руски земеделци преди войната. Това съобщи Сергей Авраменко, доктор на селскостопанските науки и водещ изследовател в Института по растениевъдство на Украйна, информира украинското издание Фокус. По неговите думи това е огромна загуба за украинската наука.

Хранилището със семена е оцеляло дори по време на Втората световна война. В него учените са пазили семената в специални помещения при различни температурни условия, което би позволило възстановяването на растителния генофонд в случай на мащабни природни бедствия. Съхранявали са дори образци от уникални и много стари сортове, които са на стотици години и след този погром вече няма да могат да бъдат възстановени. 

„С тъга трябва да кажа, че при нацистка Германия, когато цяла Украйна беше под окупация, германците не унищожиха тази колекция, а напротив, те се опитаха да спасят, да скрият нещо, защото знаеха, че техните потомци също може да се нуждаят от това. В крайна сметка продоволствената сигурност на всяка страна зависи от такива банки от генетични ресурси“, подчерта ученият. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес