Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подсъдимите в ДНР чужденци отрекоха да са наемници на Украйна, заплашени са със смъртни присъди

16 август 2022, 10:00 часа • 3551 прочитания

Петима мъже, включително трима британци, влязоха в международно непризнатия съд в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Те отрекоха, че са чуждестранни наемници, които се бият заедно с украинските сили срещу Русия.

Британците Джон Хардинг, Дилан Хийли и Андрю Хил, заедно с шведа Матиас Густафсон и хърватина Вьекослав Пребег, могат да получат смъртни присъди, пишат руските медии. Така могат да последват съдбата на други двама британци и мароканец, които бяха признати за виновни и осъдени на смърт в ДНР на 9 юни – те бяха заловени в Донбас и също обвинени, че са наемници, биещи се на страната на Украйна.

Петимата мъже вече обжалваха присъдите си, след като се включиха в отбраната на Мариупол и бяха задържани. Обвинени са, че са направили опит да „завземат власт чрез сила“ и че са участвали във въоръжен конфликт като наемници. Делата им ще се гледат до началото на октомври, заяви днес съдията.

Семействата и приятелите на тримата британци твърдят, че те не са били наемници, и призоваха да ги третират като военнопленници по силата на Женевските конвенции. Международните закони защитават хора, които не се включват в бойните действия – като хуманитарни работници и военнопленници.

Хардинг, който е бивш военен от Съндърланд, се бие редом до украинските сили от 2018 г. насам, пише BBC. През юли той се появи във видео, с което призова премиера на Великобритания Борис Джонсън за помощ. Хардинг е част от Международния легион в Украйна.

Дилан Хийли е от Хънтингдън и е станал доброволец, действащ като хуманитарен служител в Украйна. Задържан е през април заедно с Пол Ъри, който почина през юли, след като бе държан от руските сепаратисти.

Редица чуждестранни правителства се обявиха против законността на съдебните процеси в самопровъзгласилата се Донецка народна република и заявиха, че няма да преговарят с ДНР. Хърватското външно министерство не счита делата за „законни и основателни“, а външното министерство на Обединеното кралство осъди експлоатацията на цивилни граждани за политическите цели на Путин.

ОЩЕ: В Мариупол слагат железни клетки: Подготвят показния процес срещу "Азов"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес