Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подходящо за Готвача: Бомбата за Пригожин е била в кутия с вино, според бивш агент на МИ6

24 август 2023, 15:05 часа • 12143 прочитания

От снощи, 23 август, има много версии за причините за катастрофата на самолета на руския олигарх и собственик на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.

Една от тях е на бившия офицер от британското разузнаване Кристофър Стийл, който между 2006 и 2009 г. е оглавявал руския отдел в MI6. Според него в самолета най-вероятно е било поставено взривно устройство и като своеобразен ироничен финал за Пригожин, известен повече като Готвача на Путин, то е било сложено не къде да е, а в кутия за вино.

Според Стийл това е работа на вътрешен агент, цитира го Sky News. От изданието обаче уточняват, че тази информация за момента не е проверена и няма потвърждение.

Припомняме, че по-рано се появиха версии за неизправност на двигателя, както и за ракета земя-въздух на руското ПВО, свалила самолета.

ОЩЕ: Двете слабости на Путин, които отложиха смъртта на Пригожин с цели 2 месеца 

Една от версиите е за взрив в отделението на колесника като преди полета там може да е било поставено взривно устройство, каза източник за телеграм канала Shot. Както стана известно, преди полета за Санкт Петербург бизнес самолетът на Пригожин е минал ремонт за 10 дни. Сега следователите издирват всички, които са имали достъп до хангара, в който е бил самолетът, пише каналът.

За необичайния ремонт на самолета в навечерието на катастрофата е разказала и стюардесата Кристина Распопова преди полета. Тя загина заедно с останалите на борда.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес