Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поддръжник на "Ислямска държава" планирал атака по израелското посолство в Берлин

20 октомври 2024, 19:45 часа • 723 прочитания

Либиец е планирал да атакува израелското посолство в Германия. Германските сили за сигурност успяха да предотвратят терористичната атака, пише BILD на 20 октомври.

Още: Голям брой жертви при удар в Газа, Израел отново атакува "Хизбула" в Бейрут (ВИДЕО)

Кой е задържаният?

Твърди се, че нападението е било планирано от 28-годишния либиец Омар А., който очевидно е привърженик на терористичната организация „Ислямска държава“. Предполагаемият терорист от ИДИЛ е пристигнал в Германия през ноември 2022 г.

През януари 2023 г. той подава молба за убежище, а осем месеца по-късно, на 28 септември, молбата му е отхвърлена и мъжът трябва да бъде депортиран в Либия. Това обаче не се случило и либиецът заживял безпрепятствено в Бернау.

Още: На 7 октомври: Нов взрив край посолството на Израел в Дания

Преди полицията да го заподозре в планирана терористична атака, заподозреният не е бил считан за заплаха. По-късно обаче са били прехванати тайни съобщения, според които либиецът е възнамерявал да атакува израелската дипломатическа мисия в Берлин не по-късно от октомври 2024 г.

За да подготви терористичната атака, обвиняемият е общувал в социалната мрежа с член на ИДИЛ, съобщава BILD.

Припомняме, че напоследък зачестиха инцидентите с израелските посолства в Европа: Шведското разузнаване каза замесен ли е Иран в нападенията срещу израелските посолства в Стокхолм и Копенхаген.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес