Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По примера на Полша: Чехия също обмисля създаването на Украински легион

30 юли 2024, 13:17 часа • 2120 прочитания

Чехия по примера на Полша също обмисля възможността да създаде доброволчески легион от украински бежанци, живеещи в страната.

"Украинската общност, която живее в Чешката република, е голяма, така че би имало смисъл“", каза министърът на отбраната Яна Чернохова, цитирана от радио Прага.

По-рано говорителят на чешкото министерство на отбраната Карел Чапек заяви, че страната му анализира полската идея за създаването на такъв легион от практическа и юридическа гледна точка.

Още: Сикорски: Няколко хиляди доброволци вече са се записали в украинския легион в Полша

Друг говорител, Давид Полак, поясни, че ведомството събира информация от полския опит, на база на която ще реши дали да приложи идеята. Той припомни, че чешките въоръжени сили продължават да обучават украински военен персонал, който пристига от Украйна за тази цел.

"В момента, в съответствие с решението, одобрено от парламента, ние продължаваме да обучаваме украинските военни в Чехия. Тази година вече сме обучили 1700 от тях. Миналата година повече от 4000 украински военнослужещи бяха обучени по този начин", каза говорителят.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес