Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пленкович пред Зеленски в Киев: Хърватия е преживяла агресия и твърдо ви подкрепяме (СНИМКИ)

08 май 2022, 15:19 часа • 3171 прочитания

Днес в украинската столица Киев пристигна хърватският премиер Андрей Пленкович за среща с президента на страната Володимир Зеленски.

"Украинският народ и войници показаха огромна съпротива в защитата на своите семейства, домове и държава. Хърватия знае добре какво е да си жертва на военна агресия и подкрепя твърдо Украйна и европейския й път!", посочва Пленкович в Twitter.

"Ние ще продължим да предоставяме политическа, дипломатическа, финансова, хуманитарна, техническа и всякаква възможна помощ на Украйна, включително и помощ за украинските бежанци", се казва също в съобщение на кабинета на Пленкович, разпространено днес.

В началото на 90-те години на XX век Хърватия бе нападната от тогавашната югоармия и от сръбския режим на Слободан Милошевич. Близо една трета от територията на Хърватия бе окупирана от сръбските войски. Няколко града бяха изравнени със земята, а стотици хиляди хървати бяха принудени да напуснат домовете си. На територията на Хърватия бяха създадени "независими сръбски републики" по подобие на сегашните Донецка и Луганска републики, признати единствено от Кремъл. През 1995 г. Хърватия освободи всички свои окупирани територии.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес