Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пхенян вече може открито да влезе във войната в Украйна: Държавната дума ратифицира военния договор със Северна Корея

24 октомври 2024, 10:53 часа • 944 прочитания

Държавната дума на Русия ратифицира единодушно споразумението за стратегическо партньорство със Северна Корея. Законопроектът беше внесен в долната камара на парламента от диктатора Владимир Путин.

Вчера Комисията по външните работи единодушно препоръча ратификация, а днес решението беше подкрепено от депутатите. 

Договорът съдържа клауза за взаимна военна защита на страните в случай на "агресия". На практика това означава, че КНДР може открито да влезе във войната в Украйна на страната на Руската федерация.

Още: Белият дом: Севернокорейските войници са легитимна цел, ако бъдат разположени в Украйна

Детайлите на договора

Споразумението има 23 члена, които включват разширяване на сътрудничеството в областта на науката и технологиите, включително в Космоса и по отношение на ядрената енергия, търговията, икономиката и инвестициите. Договорът е валиден за неопределено време.

Северна Корея е една от най-бедните страни в света, тъй като от десетилетия е под санкциите на ООН заради развитието на нейните нзаконни ядрени и ракетни програми. Една от клаузите на споразумението предвижда страните да си помагат при заобикаляне на санкциите.

Четвъртият член на споразумението предвижда задължението на страните да си предоставят военна помощ "с всички налични средства“, ако една от тях е подложена на въоръжено нападение от една или повече държави.

Припомняме, че на 15 октомври Путин предложи на Държавната дума да ратифицира безсрочния договор, който бе подписан по време на посещението му в Пхенян на 19 юни 2024 г. Договорът предвижда възможност за преустановяване на действието му с уведомление до другата страна, съобщи "Взгляд".

Още: Появата на севернокорейските спецчасти в Украйна може да стане нов вододел във войната

По-рано The Wall Street Journal вече отбеляза, че военният договор между Русия и КНДР включва секретна клауза за изпращане на хиляди севернокорейски войници в Украйна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес