Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пешеходци и велосипедисти превземат Милано след COVID-19

24 април 2020, 11:44 часа • 4033 прочитания

Милано обяви амбициозен план да направи града по-зелен и по-чист, след като излезе от карантината, обявена заради пандемията от коронавирус. Основен акцент в него има предоставянето на повече пространство за пешеходци и велосипедисти, пише сайтът „Lonely Planet”, цитиран от БГНЕС.

Милано и регионът Ломбардия са тежко засегнати от пандемията COVID-19. Градът беше затворен на 8 март, а хората останаха вкъщи. Задръстванията намаляха с 30% до 75%. Жителите споделят, че въздухът в града, известен с натоварения си трафик, е станал по-чист, а небето – по-синьо.

По данни на Европейската агенция по околна среда, средните нива на азотен диоксид са намалели с 24% в сравнение с предходните четири седмици.

Сега ръководството на Милано ще се постарае да използва отварянето на града през май като възможност да насърчи жителите към намаляване на зависимостта си от автомобилите. В подкрепа на това беше обявено, че 35 км от улиците на града ще бъдат преразпределени за велосипедисти и пешеходци. Това включва временни велоалеи, ограничения на скоростта до 30 км/ч и улици, по които ще се движат само пешеходни и велосипедисти.

Амбициозният план Strade Aperte (Отворени улици) предвижда и  разширяване на тротоарите, което ще улесни хората да поддържат социална дистанция.

Според градската управа, организацията трябва да бъде такава, че всички, които ще върнат града отново към живота, да го направят по най-безопасния начин за себе си начин и да предотвратят повторно заразяване.

Общината е работила години наред за намаляване използването на автомобили, защото ако всички карат коли, няма да остане място за хората, няма да има нормално придвижване и място за търговски дейности извън магазините.

Решението за плана за преустройство е взето, след като от Европейския здравен алианс (EPHA) заявиха, че хората, живеещи в замърсени градове, са изложени на по-голям риск от COVID-19, тъй като замърсяването на околната среда може да отслаби имунната система.

В началото на тази година Милано забрани движението на лични автомобили в неделя в рамките на града.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес