Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Кирил: Разколниците в Украйна ще доведат страната до духовна гибел

19 декември 2018, 16:17 часа • 1399 прочитания

Създаването на нова църковна структура в Украйна от разколниците ще доведе страната до духовна гибел. Това заяви в сряда руският патриарх Кирил в хода на служение в Николо-Угрешкия манастир, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Ето, че днес се тревожим за всичко, което се случва в Украйна. Това е ясен и ярък пример за това как лъжата въвежда хората в заблуда. И когато измамно се показва този път, който отвежда хората от истинската църква, който предлага да отдадеш душата си на самозванци и разколническото общество се възприема като благодатна църква, този път води към духовна нищета, това е път към унищожението“, заяви още патриарх Кирил.

Предстоятелят на Руската православна църква (РПЦ) добави, че „лъжата е силен инструмент за въздействие върху човешкото съзнание“. „Лъжата изкривява живота, потапя ни в друга реалност – реалност, която е далеч от истината. Днес лъжата придобива някакви фантастични размери, потапят ни по различен начин в различна реалност - чрез изкуство, филми, отклоняват хората от жизнения път. Затова за идеали, маяци, помощници в живота, се представят фалшиви маяци, фалшиви идеали“, отбеляза още Кирил.

По неговите думи лъжливата информация „може да доведе до заблуда народите“. „Днес ние специално се молим за нашите братя и сестри, за Украинската православна църква, за тези, които станаха изповедници на вярата Христова още, докато бяха живи. Молим се за това, никаква лъжовна сила да не погуби духовния живот на близкия ни братски народ и силата на църквата, носеща своето свидетелство в тези трудни обстоятелства, да не намалява даже в условията на увеличаващи се грехове“, заяви в заключение патриарх Кирил.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес