Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партиите против независимостта с минимална преднина преди изборите в Каталуния

18 декември 2017, 11:19 часа • 1567 прочитания

Партиите, обявили се против идеята за независимост, имат минимална преднина няколко дни преди предсрочните избори в Каталуния, сочи нов екзитпол, пише испанското издание El Pais.

Проучването е било проведено от „Метроскопия“ по поръчка на редакцията на вестника.

Според него т.нар. "Конституционалистически блок", който представлява общо наименования за всички партии, които са против обявяване на каталунска независимост, ще спечели 44,9% от гласовете на избирателите. За формациите, искащи провъзгласяване на каталунска република, биха гласували 43,8%.

Ако се погледне очакваната подкрепа за отделните партии, най-висок процент ще спечели водената от Алберт Ривера политическа формация "Ciudadanos", която също е определяна като една от "Конституционалистическия блок". Тя би спечелила 25,2%, което е малко повече от резултата на най-голямата партия, искаща независимост – „Републиканска левица за Каталуния“, която има 23,1%, предаде Фокус.

В регионалния парламент има 135 места, което означава, че за пълно мнозинство са нужни 68 депутати. При текущите проценти партията на Ривера ще вземе между 35 и 36 места, а "Републиканската левица за Каталуния" - 33.

Припомняме, че в края на октомври, след обявен за незаконен от Мадрид референдум, каталунският Женералитет се опита да обяви независима от Испания република. Като резултат централното правителство разпусна регионалния парламент и пое директен контрол над областта, насрочвайки парламентарни избори за 21 декември.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес