Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа реши: Русия е терористична държава

13 октомври 2022, 16:39 часа • 6548 прочитания

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) определи Русия за терористична държава, след като днес прие резолюция, озаглавена „Допълнителната ескалация на агресията на Руската федерация срещу Украйна“.

99 членове на събранието са гласували „за“ приемане на документа, а един се е въздържал, съобщава украинският депутат Олексий Хончаренко, който е член на делегацията на Украйна в ПАСЕ.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа се състои от общо 306 парламентаристи от 46-те държави членки, сред които са всички 27 от ЕС. Съветът на Европа е водещата организация за защита на правата на човека на континента – всички държави членки са подписали Европейската конвенция за правата на човека.

През март тази година - малко след нахлуването в Украйна, Русия излезе от Съвета на Европа.

От Националната агенция за противодействие на корупцията в Украйна коментираха новината като „важно решение, в което най-накрая нещо е наречено с истинското си име“. „Санкциите срещу терористичния режим трябва да бъдат безмилостни“, написаха от институцията в Twitter.

Текстът на резолюцията все още не е публикуван в уебсайта на ПАСЕ, като в момента там са достъпни само проекторезолюцията и списъкът с предложените изменения.

Също така се съобщава, че резолюцията призовава да се осигурят на Украйна повече средства за противовъздушна отбрана. Присъствието на Русия в Съвета за сигурност на ООН е определено за незаконно.

Преди гласуването украинският президент Володимир Зеленски се включи от Киев чрез видеовръзка. „Никога преди в историята Европа не е била толкова обединена, колкото е днес“, каза той.

"Днес виждаме исторически важните резултати от диалога в Европа. Виждаме действия, които направиха Европа безпрецедентно по-силна. Съсредоточете се върху всичко, което е необходимо, за да попречите на руските терористи да унищожат живота ни", добави президентът. Заедно, добави той, "ние изолираме Русия, заедно я наказваме за терора и я караме да почувства цената на войната, която отприщи".

По думите му - трябва мерките срещу Москва да продължат да се затягат, за да може Русия, като държава агресор, и "всеки руски убиец и касапин" да носят отговорност за всички престъпления на тази война, за всяка проява на техния терор. "Когато бъдат създадени правни механизми, когато те започнат да работят, това ще се превърне в една от най-мощните гаранции за дългосрочен мир. Европа може да изиграе историческа роля в създаването на специален трибунал за руската агресия срещу Украйна. Нека да го направим. Това ще бъде най-добрият начин за защита на принципите на международното право", каза той.

Като благодари на украинския президент за изказването му пред Асамблеята, председателят на ПАСЕ Тини Кокс заяви: "Аплодисментите, които току-що получихте, показват колко високо ценим вашата смелост, решителност, но също така и мъдрите ви думи, които споделихте с нас, за това как да сложим край на тази война възможно най-скоро и да възстановим справедливостта, националния суверенитет и териториалната цялост на вашата страна".

Припомняме, че вчера Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство за осъждане на анексирането на части от Украйна от страна на Русия. Общото събрание одобри резолюцията със 143 гласа "за" и 5 "против", но 35 държави, сред които Китай, Индия, Южна Африка и Пакистан, се въздържаха, въпреки големите дипломатически усилия на САЩ да потърсят по-ясно осъждане на Кремъл.

ОЩЕ: Москва: Приемането на Украйна в НАТО гарантира ескалация на конфликта до Трета световна война

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес